Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu státního rozpočtu republiky Československé a finančního zákona pro rok 1937

13.05.2018

Letectví.

Pojednav zevrubně o otázce výživy mužstva a poukázav, do jaké míry je tato otázka v souvislosti se zemědělskou výrobou, přechází zpravodaj k důležitému oboru vojenské správy, k vojenskému letectví. Doporučuje především dokonalejší vybudování vojenského technického leteckého ústavu a řádné honorování schopných pracovníků. Jest třeba, aby u nás docházelo v důležité otázce konstruování prototypů letadel ke zdravé soutěži s hlediska světového, nikoliv jen k úzké soutěži mezi domácími továrnami. Pokud se týče výroby letadel, doporučuje zpravodaj, aby se věnovala zvláštní pozornost vybudování domácího průmyslu potřebného k výrobě leteckého materiálu, který až dosud dovážíme ze zahraničí.

Oceňuje vřelými slovy snahu voj. správy, aby byl vychován a náležitě vycvičen letecký dorost, že tato výchova je na správné cestě, svědčí dosažené výsledky na světovém kolbišti, kde naši letci dosáhli předních cen. S uznáním vzpomíná leteckého dne, při němž se ukázala soudržnost a solidarita celého národa pro úkoly národní obrany.

K otázce nákladů na letectví poznamenává zpravodaj, že u nás vynakládáme na letectví poměrně daleko méně než jinde a že by bylo v zájmu řádného vybudování této důležité zbraně, aby příslušné položky byly zvýšeny.

Pojednávaje o vědecky závažných úkolech vojenského technického leteckého ústavu, přimlouvá se za navázání užších styků s vědeckými pracovníky vysokých škol, kteří by mohli poskytnouti vojenské správě cenné služby při řešení určitých vojenských problémů.

Protiletecká obrana.

Rok 1936 přinesl intensivní činnost v budování civilní protiletecké obrany. Zákon svěřil provádění této obrany v prvé řadě úřadům resortu ministerstva vnitra, jež vydalo řadu výnosů, pokynů a směrnic, na jejichž základě bylo přikročeno v obcích k budování protiletecké obrany. Jako každá nová organisace musila i civilní protiletecká obrana překonati počáteční obtíže. Zásahům politických úřadů podařilo se z valné části skutečně vnésti do práce civilní protiletecké obrany onen život, jehož tato věc vyžaduje. Protiletecká obrana nalezla zejména na venkově oddané nositele v hasičstvu a čsl. červeném kříži. Vyspělost občanstva i stav příprav protiletecké obrany byl vyzkoušen zkouškami pohotovosti, spojenými s vojenskými cvičeními, aktivní obrany proti leteckým útokům. Tyto zkoušky přinesly poznání, že CPO je v dobrém stavu všude tam, kde se podařilo získat na vedoucí místa schopné lidi. Jsou sice ještě některé obce, resp. osoby, které si plně neuvědomily závažnost věci, naproti tomu ve mnohých obcích byla shledána CPO na výši nejen vyhovující, ale leckde i na vysoké úrovni. Velmi potěšitelné výsledky jsou také na Slovensku a Podkarpatské Rusi. Mílovými kroky doháníme na poli civilní protiletecké obrany v krátké době to, co jiné státy po léta budovaly a čemu věnují zvýšenou pozornost, snažíce se řádným vybudováním civilní protiletecké obrany zvýšiti svou odolnost proti útokům z venku.